10 april 2023 4 min. leestijd

De wijnroutes van de Costa Brava

Neem een duik in het hart van de zonovergoten Costa Brava, waar wijn en wonderen wachten om ontdekt te worden. Met zijn kristalheldere wateren, gouden zandstranden en dramatische kliffen is de Costa Brava al lang een favoriete bestemming voor toeristen. Maar dit gebied heeft meer te bieden dan alleen zon en zee. Het is ook de thuisbasis van een rijke wijncultuur. En dat is wat we vandaag gaan verkennen.

De oorsprong van de wijn van Costa Brava

Eeuwen geleden, nog voordat de Romeinen voet aan de grond zetten op het Iberisch schiereiland, waren de mensen van deze regio al bedreven in de kunst van het wijnmaken. Overal langs de kust en in het binnenland waren er uitgestrekte wijngaarden. De druiven die daar groeiden waren bekend om hun unieke smaakprofielen, wat leidde tot de productie van wijnen die sterk varieerden in smaak en complexiteit.

De wijnroutes van Costa Brava vandaag

In de moderne tijd blijft wijn een integraal onderdeel van de cultuur van Costa Brava. Vandaag de dag wordt het gebied gekenmerkt door talrijke wijnroutes die de bezoeker meenemen op een reis van ontdekking en waardering. Hier kan men genieten van een breed scala aan wijnen, elk met hun eigen unieke karakter en smaakprofiel.

Hoe kies je de juiste wijnroute

Maar hoe kies je de juiste wijnroute? Het antwoord hangt af van wat je zoekt. Als je op zoek bent naar een route die je een breed scala aan wijnen laat proeven, dan wil je misschien kiezen voor een van de meer gevestigde routes. Deze routes hebben vaak een grotere diversiteit aan wijnhuizen en wijnen om uit te proeven.

Echter, als je op zoek bent naar iets unieks, dan zou je kunnen overwegen om een van de minder bekende routes te verkennen. Deze routes hebben vaak kleinere wijnhuizen die minder bekend zijn bij het grote publiek, maar toch fantastische wijnen produceren.

Verbogen juwelen van Costa Brava

Laten we eens een kijkje nemen naar enkele van de verborgen juwelen van Costa Brava’s wijnroutes. Een van de meest bijzondere plekken om te bezoeken is zonder twijfel de DO Empordà. Deze wijnstreek produceert enkele van de meest opmerkelijke wijnen van de regio. Hun beroemde rode wijn, bekend om zijn volle smaak en robuuste karakter, is een must om te proeven.

Een andere verborgen juweel is de DO Alella. Ondanks dat het een van de kleinste wijnregio’s in Spanje is, staat het bekend om de productie van uitstekende witte wijnen. Als je de kans krijgt, mis dan niet de gelegenheid om hun wijnen te proeven.

Top 3 Wijnroutes in de Costa Brava

1. DO Empordà Route

DO Empordà, de oudste wijnroute in de Costa Brava, is zonder twijfel een van de meest opwindende en diverse wijnroutes in de regio. De wijngaarden strekken zich uit over een prachtig landschap, van de uitlopers van de Pyreneeën tot aan de Middellandse Zeekust. Hier vind je een breed scala aan wijnen, variërend van robuuste rode wijnen tot delicate witte wijnen en zoete dessertwijnen. Daarnaast is er een sterke aanwezigheid van organische en biodynamische wijnhuizen die zich richten op duurzaamheid en kwaliteit.

2. DO Alella Route

Ondanks dat het een van de kleinste wijnregio’s in Spanje is, heeft DO Alella een grote impact. Gelegen net ten noorden van Barcelona, is dit gebied al lang bekend om zijn uitstekende witte wijnen. De belangrijkste druivensoort die hier wordt geteeld is de Pansa Blanca, die wijnen produceert met levendige zuurgraad en frisse, fruitige aroma’s. De regio is ook bekend om zijn sprankelende Cava’s, die zeker de moeite waard zijn om te proeven.

3. DO Penedès Route

Last but not least is de DO Penedès route. Deze regio, gelegen tussen Barcelona en Tarragona, staat bekend om zijn brede scala aan wijnen en is een van de meest innovatieve wijngebieden in Spanje. Hier worden zowel traditionele Spaanse druivensoorten als internationale druivensoorten geteeld, wat resulteert in een enorme diversiteit aan wijnen. De regio staat vooral bekend om zijn Cava productie, maar produceert ook enkele uitstekende rode en witte wijnen.

Conclusie

De wijnroutes van de Costa Brava bieden een unieke kans om de rijke wijncultuur van deze prachtige regio te ontdekken. Of je nu een wijnliefhebber bent of gewoon een toerist op zoek naar een unieke ervaring, deze wijnroutes hebben voor elk wat wils. Pak dus je glas en laat je meevoeren op deze smaakvolle reis door de Costa Brava.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *